Festivalul „Poezie în gals de copil” la cea de-a IX-a ediție

Evenimente Iulie 4, 2019

Duminică, 30 iunie 2019 - zi de mare sărbătoare pentru Parohia Dumitreștii Gălății din comuna Schitu Duca, județul Iași, întrucât aceasta a fost gazdă, pentru a IX-a oară, a Festivalului-concurs „Poezie în glas de copil”. La acest eveniment au participat 66 de copii din zece localități din județul Iași, competiția împărțindu-i în două categorii și în două secțiuni, poezie laică și religioasă.

          La ediția aceasta, juriul a fost format din: Sofia Timofte, scriitor de poezie religioasă, Ion Muscalu – scriitor și istoric, Parascheva Burduja - compozitor și textier de muzică ușoară, prof. dr. Cristina Ghiciuc - cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, și Alina Apostol - primar al comunei Ciortești, părintele Mihail Roșu- protopop al Protopopiatului Iași III, Doru Popuțoaia- consilier parochial, Diana Iftimoaie- fost membru al Grupului de copii din Dumitreștii Gălății, iar președinte al juriului fiind doamna Viorica Mâncă.

          Evenimentul a început cu un moment de reculegere în amintirea regretatului scriitor Constantin Străchinaru, iubitor, ani la rând, al acestui festival. Sfârșitul concursului a adus bucurie pentru toți copiii, fiecare în parte fiind răsplătit cu diplome, trofee și dulciuri. Au fost împărțite 24 de cupe, reprezentând premiile I, II și III, dar și două trofee: Marele Trofeu- premiul juriului și Trofeul Organizatorului. Pe tot parcursul concursului, copiii au fost serviți cu tartine, băuturi răcoritoare și înghețată, oferite de sponsori și binefăcători, precum domnul Virgil Romanică și domnul Dan Farcaș.

          Anul acesta au participat copii din zece localități: Holm- Podu Iloaiei, Schitu Duca, Dumitreștii Gălății, Poiana, Pocreaca, Slobozia – Schitu Duca, Satu Nou – Schitu Duca, Coropceni, Șerbești și orașul Iași.

          Marele Trofeu al juriului a fost decernat pentru poezia „Moartea Căprioarei” - Nicolae Labiș, recitată de Irimia Codruța Elena, în vârstă de 17 ani din localitatea Dumitreștii Gălății,  iar Trofeul Organizatorului a fost câștigat de Moise Lorenzo, de 8 ani, din Iași, care a recitat poezia „Te caut, Iisuse”.

          La încheierea festivităților, părintele protopop Mihail Roșu, președintele de onoare al festivalului, a lansat o provocare organizatorului, părintelui Gabriel Merișescu, ca următoarea ediție să includă și cântec popular românesc. La această propunere, organizatorul- preotul Gabriel Merișescu a răspuns afirmativ, astfel că, anul viitor, evenimentul va purta numele „Poezie și cântec în glas de copil”.

          Felicitări tuturor celor care s-au implicat și la cât mai multe ediții!

Citește alte articole despre: DUMITRESTII GALATII POEZIE COPIL GLAS